Jurģis, Juris, Georgs

Līgotāju TOP kļūdas

Latvijā vadošās drošību risinājumu kompānijas AS "G4S Latvia" apkopotā informācija liecina, ka pirms Līgo svētku svinēšanas cilvēki mēdz aizmirst aizslēgt durvis, uzstādīt signalizāciju vai aizvērt logus - tās ir tipiskākās līgotāju kļūdas. G4S drošības eksperti uzsver - tieši pateicoties šīm kļūdām, iekļūšana īpašumā zagļiem tiek būtiski atvieglota.

Ilze Jermacāne, AS G4S Latvia mārketinga un sabiedrisko attiecību dienesta vadītāja, „Aicinām atcerēties, ka tieši pašu elementārāko drošības pasākumu ievērošana pirms došanās ārpus mājām, ikvienam ietaupīs liekus pārdzīvojumus un raizes. Aizslēgtas durvis, aizvērti logi un ideālā gadījumā uzstādīta signalizācija automātiski nozīmē būtisku drošības aizsargu, kas garnadzi aizkavēs vai atturēs no ļaunprātīgas rīcības pavisam. Pretējā gadījumā šāda it kā neliela kļūda rezultātā var pārvērsties par vērtīgu un iemīļotu lietu zaudējumu.”

Līgotāju TOP 3 kļūdas
Nr.1 Steigā neaizslēgtas durvis / neaizvērti logi – „zaglim ērtākā ieeja mājoklī”. Vasarā šādas kļūdas ir tipiskas. Noteikti jāatzīmē, ka zagļi mēdz izmantot arī tādus gadījumus, kad privātmājas pagalmā notiek saviesīgs pasākums, bet ieejas durvis nav aizslēgtas, jo - visi taču ir mājās.

Nr.2 Labi redzamās vietās - uz palodzēm, aiz plašām stikla vitrīnām, mājas pagalmā vai mašīnas salonā - atstāti dažādi vērtīgi priekšmeti: portatīvie datori, fotoaparāti, videokameras, mobilie tālruņi, GPS navigācijas sistēmas, MP3 atskaņotāji (IPod), somiņas, dokumentu mapes ar vērtīgu informāciju, maki u.c. Zagļu uzmanību piesaista praktiski jebkas, ko iespējams ērti un ātri aiznest un pēcāk realizēt.

Nr.3 Publiskās vietās atstātas mājokļa un auto atslēgas, maks u.c. nelielas, bet ļoti vērtīgas personīgās mantas, ko esam pieraduši nēsāt virsdrēbju kabatās. Vasarā, kad virsdrēbju kārtas nav vai tā ir plāna, šādas lietas cilvēki mēdz turēt rokās, atstāt redzamā vietā uz galda un rezultātā – aizmirst un pazaudēt.

G4S drošības ieteikumi, līgojot aiz Latvijas robežām un ceļojot ar personīgo auto

• Izplāno maršrutu, lai ceļā satiktiem svešiem cilvēkiem nav jāprasa norādes. Tāpat nav ieteicams uzkrītoši „demonstrēt”, ka esi tūrists un nepārzini attiecīgo atrašanās vietu.
• Tas pats attiecas uz ceļošanu ar auto - iepazīsti maršrutu pirms dodies ceļā, lai nav jāstājas ceļa malā esošajās naktsmītnēs, veikalos vai citur un jājautā ceļš - kāds nejaušs svešinieks var izmantot Tavu nezināšanu.
• Nenēsā līdzi lielas somas un daudz skaidras naudas. Atceries, ka dokumenti un nauda ir iekārojamākie garnadžu mērķi, tamdēļ izvēlies tiem drošu uzglabāšanas vietu – nelielu somu, kas ir līdzi visu laiku, vai apģērba iekškabatā. Tāpat izvairies vērtīgās lietas glabāt vienuviet.
• Neatstāj auto salonā mantas labi redzamā vietā (telefonu, navigācijas un audio sistēmas un ierīces)! Arī bagāžu glabā tai paredzētajā vietā, nevis salonā!
• Aizslēdz auto durvis arī laikā, ko pavadi braucot!

AS G4S Latvia ir vadošā drošības risinājumu kompānija Latvijā, kas sniedz drošības pakalpojumus vairāk nekā 15 000 fiziskām un juridiskām personām, tostarp dažādu nozaru vadošajiem uzņēmumiem, kā arī klientiem valsts sektorā, izstrādājot individuālus drošības risinājumus un nodrošinot tehniskās un fiziskās apsardzes, kā arī montāžas un inkasācijas pakalpojumus. AS G4S Latvia ir TOP 10 lielākais privātais darba devējs valstī, nodarbinot vairāk nekā 1500 darbinieku.

Jaunākie raksti