Aldonis, Agija

Valmiermuižā latviski ielīgos ar svinībām „Saulgriezis 2016”

Lai ielīgotu vasaras saulgriežus, 18. jūnijā pie Valmiermuižas alus darītavas svinēsim latviskus Jāņus pasākumā „Saulgriezis 2016”. Dienas laikā norisināsies lauku gardumu un amatnieku darinājumu tirdziņš „Ar Gardu Muti Valmiermuižā”, Jāņu tradīciju darbnīcas, latviešu tautas deju koncerts, bet vakarā – koncerts etno skaņās ar postfolka grupu no Igaunijas „Trad.Attack!” noslēgumā.

Tirdziņš „Ar Gardu Muti Valmiermuižā”

Jāņu mielastam jābūt bagātīgam, tamdēļ Valmiermuižas pils parkā pulcēsies vairāk kā simts tirgotāju un amatnieku no tuvākām un tālākām sētām. Būs andelēšanās gan ar smeķīgiem kūpinājumiem, pašceptu maizi, dažnedažādiem sieriem un citiem Jāņu gardumiem, gan ar kalumiem, pinumiem, rotām, izšuvumiem un citiem meistardarbiem, lai ļaudis var greznoties paši un rotāt savas sētas.

Svētku mielošanās

Jau izsenis galvenā vasaras saulgriežu svinību norise ir svētku mielasts, ar ko tiek daudzināts pats Jānis. Valmiermuižas Alus virtuves pavāri būs parūpējušies par to, lai ikviens sanākušais varētu nobaudīt svētkiem atbilstošus gardumus, galdā ceļot tradicionālas un mūsdienīgas garšas no Latvijas dabas veltēm. „Valmiermuižas alus” meistari būs sabrūvējuši alu un bezalkoholiskus spirdzinājumus, ar ko veldzēties gan lieliem, gan maziem.

Vasaras saulgriežu tradīciju darbnīcas un izdarības

Par to, lai Jāņu naktī nevienam dziesmas un rotaļas neaptrūktos, rūpēsies folkloras kopas „Mežābele” no Jērcēniem un „Cielava” no Salacgrīvas. Jāņabērni varēs iemēģināt roku siera siešanā, Jāņu zāļu izzināšanā un vainagu pīšanā, pirtošanās gudrībās, ugunskura veidošanā, maizes krāsns darināšanā un senā akmens alus brūvēšanā. Svinību viesi varēs rotāties ar latvju rakstu zīmēm, izmēģināt veiklību Beverīnas Roveru cilts izveidotajās aktivitātēs, apgūt Latvijas sezonālo virtuvi garšu meistarklasē #zemesgarša ar šefpavāru Māri Jansonu un doties izjādēs zirga vai ponija mugurā.

Latviešu tautas deju koncerts


Bez dejām šajos svētkos nu nekādi nav iztiekams, jo jāielīgo ir visas malas – gan sētas, gan pļavas, gan meži. Dančus vedīs tautas deju dejotāji no Rīgas Tehniskās universitātes TDA „Vektors”, Strenču Kultūras nama VPDK „Tīne” un Burtnieku novada TDK „Sadancēni”.

Koncerts un danči etno skaņās

Lai jāņabērni varētu kārtīgi izdziedāties un izkustēties, svinības kuplinās postfolkloras grupa „Iļģi“, kas savā sulīgi latviskajā vēstījumā spēlēs un dziedās īpaši izvēlētas Jāņu dziesmas, bet pēc tam kopā ar Rīgas Danču kluba dejotājiem izdancinās svētku dalībniekus, ierādot kādreiz Vidzemē izplatītus tradicionālos dančus. Koncertā uzstāsies arī postfolkloras grupa „Dārdi”, kas latviešu tautas melodijām piešķir mūsdienīgu skanējumu. Noslēgumā skatuvi rībinās grupa „Trad.Attack!” no Igaunijas. Viņi ir folka skatuves jaunatklājums, kas iedvesmojas no seniem igauņu tradicionālās mūzikas ierakstiem. Grupas skanējumā savijas pārliecinošs vokālais sniegums ar igauņu tradicionālajiem instrumentiem, kas piešķir mūsdienīgu noskaņu.

Saulgrieži ir enerģētiski spēcīgākais laiks, kad, veicot dažādus rituālus, var nodrošināt sev raženu un veiksmīgu gadu. Lai izzinātu šos rituālus, pulcēsimies Valmiermuižā un ielīgosim Vasaras saulgriežus kopā!

Ielīgošanas svētku rīkotāji un atbalstītāji

Ielīgošanu „Saulgriezis 2016” rīko Valmiermuižas kultūras biedrība ar „Valmiermuižas alus” darītavas, Burtnieku novada pašvaldības, Valmieras pilsētas pašvaldības un Valsts kultūrkapitāla fonda finansiālu atbalstu. Pasākumu stiprina Garškopju kustība „Gardu Muti”, Valmieras Novadpētniecības muzejs, SIA „ZAAO” un Valmieras Namsaimnieks. Informatīvi atbalsta Valmieras Kultūras centrs, laikraksts „Liesma”, žurnāls „Ir” un tirdzniecības centrs „Valleta”.

/Ieeja par ziedojumiem/

Jaunākie raksti