Mirta, Ziedīte

Ar gardumu tirdziņu un svētku tradīcijām Valmiermuižā svinēs Lieldienas

Lai svinētu gaismas uzvaru pār tumsu, 19. martā no plkst. 11.00 līdz 15.00 pie Valmiermuižas alus darītavas norisināsies Pavasara saulgriežu – Lielās dienas tirdziņš „Ar Gardu Muti Valmiermuižā”. Uz svinībām sabrauks mājražotāji un amatnieki no visas Latvijas, lai andelētos ar smeķīgiem gardumiem, pirmajiem pavasara zaļumiem un amatniecības meistardarbiem. Par godu svētkiem Valmiermuižas alus darītavas meistari būs izbrūvējuši īpašu Lielās dienas alu, ko varēs nobaudīt ikviens tirdziņa apmeklētājs. Pavasara saulgriežos godināsim sauli ar tradicionālām dziesmām, rotaļām un radošajām darbnīcām, kā arī kārtīgi izšūposimies, lai padodas ražens gads.<br /><br />

Mājražotāju un amatnieku tirdziņš „Ar Gardu Muti Valmiermuižā”

Pavasara saulgrieži ir laiks, kad satiekas tuvi un tāli kaimiņi, lai viens otram vēlētu labu, tāpēc uz svinībām Valmiermuižā sabrauks kupls mājražotāju pulks. Tirdziņā varēs iegādāt lauku gardumus – pašceptu maizi, kūpinājumus, svaigo sieru, medu, mājas vīnu, saldas karameles un sukādes, kā arī pirmos pavasara zaļumus. Viesos brauks arī virtuves meistari no Valmiermuižas vēstniecības Rīgā un galdā cels Valmiermuižas Tumšā alus – sarkano sīpolu marmelādi. Amatnieki piedāvās greznus darinājumus no koka, māla, metāla, lina un vaska, bet dāmas varēs pucēties ar skaistām rotām un krāšņumlietām.

Latvisko tradīciju izzināšana un radošās darbnīcas

Gaismas uzvara pār tumsu ir lustīgs notikums, ko ar dziesmām, rotaļām un svinību rituāliem aicinās izzināt tradīciju kopa „Griezes”. Būs olu krāsošana, ripināšana un olu kaujas, jo tieši šis gardums Lielajā dienā simbolizē sauli. Valmiermuižas pils parkā varēs kārtīgi izšūpoties, lai nodrošinātu sev veiksmi visam nākamajam gadam. Rūpējoties par dabu mums apkārt, darināsim putnu būrīšus kopā ar Dabas izglītības centru „Vecupītes”. Bet, kas gan būtu svinības bez muzicēšanas? Veidosim ritma uzturētājus – graboņus un harmonizējošos lietuskokus. Būs iespēja izzināt tautas tērpu rakstus un krāsas, kā arī iepazīt seno rotu darināšanu kopā ar meistaru Jurģi Sīmansonu. Valmiermuižas pils parkā varēs doties zirgu izjādēs kopā ar Valmiermuižas staļļa saimi.

„Valmiermuižas alus” brūvējumu un īpašu Pavasara saulgriežu ēdienu baudīšana


Saulgriežu svinībās alus vienmēr bijis goda vietā, tāpēc Valmiermuižas alus darītavas meistari sanākušajiem dos provēt jaunbrūvēto Lielās dienas alu. Kā arī, lai būtu branga mielošanās, Valmiermuižas Alus virtuve galdā cels sātīgu dārzeņu zupu ar pirmajiem pavasara zaļumiem. Sagaidot saules atmodu, īpaši gards našķis būs zeltainas, saldas biezpiena bumbiņas ar ievārījumu vai krējumu.

/Ieeja bez maksas/

Jaunākie raksti