Gunta, Ginta, Gunda

Idejas Lieldienu svētku galdam

Lieldienas ir laiks, kad pavasaris mūsu mājokļos ienāk lieliem soļiem! Mirklis, kad pulcējam ģimeni pie galda brīvdienu noskaņās, ir gaišs un saulains, tādēļ šo svētku atmosfēru ieviešam arī galda klājumā.

Tāpat kā olu grozs, svētku galdam vienmēr lieliski piestāvēs svaigi griezti pavasara ziedi – tulpes, narcises, sniegpulkstenīši... Tos var izvietot ne tikai galda centrā, bet arī izrotāt citus galda elementus, saliekot akcentus, vai, piemēram, loga palodzi viesistabā. Kā vēl dekorēt svētku galdu?

Galda un krēslu noformējums

Iespējams, galdauti nav Tevis iecienīta galdu dekorācija, tomēr balts galdauts lieliski mēdz iederēties svētku reizēs un aizskalo ikdienišķumu svētku maltītē, it īpaši, ja nekādas citas dekorācijas nav paredzētas – ātrs un vienkāršs risinājums.

Balta vai gaiša pasteļtoņa galdauta klāšana ir klasika, kas rada vēl labāku noskaņu, ja kombinēta ar grieztiem ziediem galda centrā vai lielu svečturi romantisma stilā. Te gan jāatceras, ka pie svinīgi rotāta galda arī galda piederumiem jābūt tā cienīgiem un mirdzoši nopulētiem.

Tajā pašā laikā, balts galdauts var kalpot par pamatu arī novatoriskiem galda dizaina risinājumiem ar atbilstošiem dekoriem, piemēram, metāla, askētiskām zaķu figūrām.

Lieldienām lieliski piestāvēs arī spilgtas krāsas, piemēram, violets vai zaļš galdauts. Uz tā vairāku zaru svečturī sveču vietā var ievietot gaiši krāsotas olas, kas papildinātas ar īstiem, gaišiem ziedu čemuriņiem.

Efektīgu galda klājumu rada divu kontrastējošu pamatkrāsu saspēle, kas savstarpēji izceļ vai papildina viena otru, tādējādi radot sakārtotu un pārdomātu iespaidu. Piemēram, kombinējot baltas krāsas galdautu ar citas vienas krāsas (dažādu toņu) galda dekoriem, rezultāts būs nekļūdīgs.

Šiem svētkiem raksturīgo pavasara svaigumu un omulību piešķirs zaļi, oranži un dzeltenīgi toņi, kurus var kombinēt ar atturīgākiem zemes toņiem. Zaļos un brūnos toņus var kombinēt ar matētu zelta, violetu vai sudraba krāsu. Lavandas tonis mājās ienesīs īpašu, apgarotu svētku sajūtu.

Ar pamata vai otru kontrasta krāsu var dekorēt arī krēslus pie galda, apsienot tiem auduma lentes vai novietojot uz tiem dekoratīvos spilvenus saskaņotā stilā.  Ja vēlas radīt krāsaināku un jautrāku iespaidu, lentes vai spilveni var būt krāsaini, raibi. Esam pārliecināti, ka šādu dekorējumu viesi un bērni neatstās bez ievērības.

Dekorēšanas piemērs: Balts galdauts, zaļi šķīvju paliktņi, balti šķīvji un gaišzaļas krūzītes. Galda centrā vairākas, šauras un caurspīdīgas vāzes ar baltām kallām, gaiši oranžas salvetes un sveces. Uz krēsliem pasteļtoņa zaļi/oranži spilventiņi. Svaigi un omulīgi!

Dekoratīvie galda klājuma elementi


Īpaši aktuāli (un arī Lieldienām raksturīgi) ir galda interjera elementi, radīti no dabiskiem materiāliem: piemēram, koka olu figūras, pīti mazi groziņi ar īstām sūnām un mazām paipalu oliņām, kā arī papīra zaķi - origami vai vienkāršākā tehnikā pašu rokām. Tos var iesiet pie lampas virs galda vai arī veidot no salvetēm, tādējādi izdekorējot katra svētku ēdāja šķīvi. Protams, neiztikt arī bez Lieldienu olu groza – efektīgi, ja olu krāsas groziņā pieskaņotas galvenajai galda tematikai, variējot ar toņiem. Bet, ja galda klājumā galvenais radīt jautru un radošu gaisotni, īpaši bērnu lokā, tās jākrāso raibu raibās!

Galda piederumi


Svētku galdam būs piederīgi tādi Lieldienu tematikas galda piederumi, kā, piemēram, salvešu turētāji vai sāls/piparu trauciņi zaķa vai olas formā, maizes šķīvis ar zaķa attēlu un citi. Lai gan šķiet, ka šādi galda piederumi nav īsti praktiski, jo der tikai Lieldienu svinībām, tomēr tos var izmantot gadu no gada, tādējādi bērniem kļūstot par vienu no mīļām bērnības Lieldienu simbolikām. Turklāt dažādībai esošos dekorus ik gadu var papildināt ar jauniem dekoriem, citas krāsas galdautu un ziediem.

Apbrīnojami, kā nelieli sīkumi spēj pārvērsties par jaukām un mīļām dekorācijām! Piemēram, tādu galda piederumu kā apaļo olu ēšanas trauciņu (vairākus) var izmantot kā mini vāzīti nelielām ziedu vai dabas augu kompozīcijām. Arī salvešu turētājā var ievietot pa pūpolu zariņam.

Lieldienu saldumu dekorēšana


Ģimeniskās Lieldienās parasti piederas arī Lieldienu saldumi: arī tos var izmantot kā galda dekorus. Vienkāršs veids ir sabērt raibas konfektes caurspīdīgā stikla traukā, piemēram, 2-3 garenās, vienādās vāzītēs vai glāzēs.

Rozīnes vai riekstus šokolādē dažādās krāsās vai želejas bumbiņas var izmantot kā vairāku, nelielu sūnu groziņu "pildījumu" uz galda, jo izskatīsies kā mazas oliņas.

Savukārt lielajām šokolādes olām var apsiet dekoratīvu, masīvu lenti tonī, kas pieskaņota ziediem uz galda vai citiem dekoriem.

Jaunākie raksti