Aldonis, Agija

5 gardas pashas noslēpumi

Tradicionāli pasha ir ēdiens, ko gatavo tikai vienu reizi gadā nošķelta konusa formā, it kā simbolizējot vēsturisko kapu, bet abās pusēs rakstot labo vēsti, ka Kristus ir augšāmcēlies. Lai arī Latvijā pie šīs formas un uzrakstiem lielākoties nepieturamies, pasha tiek gatavota daudzās mājās un atzīta par īpašu Lieldienu gardumu.

Nepieciešamais
Klasiski pasha sastāv no biezpiena, olām, sviesta, saldā krējuma, cukura, dažādiem žāvētiem augļiem, sukādēm riekstiem, taču sastāvdaļas ir improvizējamas un receptes ir dažādas. Pashas pagatavošanai būs nepieciešama arī speciāla forma, Krievijā tās ir īpaša konusa formas bļodas ar iedobtiem burtiem sānu malās. Itin bieži par pashas formu tiek izmantoti jauni puķu podi, jo tiem apakšā ir caurums, pa kuru iztek liekais šķidrums. Nav ieteicams izvēlēties trauku, kuram augšējā daļā ir sašaurinājums, jo pashu no tāda būs grūti izņemt.

Pagatavošanas veidi
Izšķir divu veidu pashas – vārītās un nevārītās. Nevārītās nav uzglabājamas ilgi, tāpēc parasti tiek gatavotas neliela izmēra. Sastāvdaļas gan abos gadījumos ir līdzīgas un svarīgākā no tām ir biezpiens. Jebkuru pashu pēc pagatavošanas nepieciešams noslogot, lai tā atbrīvotos no lielā šķidruma, kļūtu saturīgāka.

Nevārītā pasha – visas tās sastāvdaļas sakuļ vai samaisa vienā masā – sākumā siltu sviestu sakuļ ar cukuru, pēc tam piejauc krējumu un biezpienu. Tikai beigās pievieno sukādes, augļus un riekstus. Noslogotu pashu ieteicams noturēt 12 stundas, pēc tam to ņem ārā no formas, grezno un liek galdā. Ja gribat pamēģināt ko nebijušu, pagatavojiet paši biezpienu no sildīta piena – no svaiga biezpiena gatavota pasha būs īpaši mīksta, ar izteiktāku garšu.

Vārītā pasha – samaisītu biezpienu, sviestu, olas, krējumu liek katliņā un silda, taču neuzvāra. Karsto masu noņem no plīts, pievieno cukuru un strauji atdzesē, piemēram, auksta ūdens peldē, ik pa laikam apmaisot. Pievieno plānotās piedevas un ievieto vēsā vietā, lai masa atdziest pilnībā.

5 gardas pashas noslēpumi

1. Biezpienu pirms pashas gatavošanas vajaga paturēt zem sloga, lai tas vēl pirms gatavošanas atbrīvojas no liekā šķidruma.

2. Izmantojiet maksimāli treknāko krējumu – vislabāk, ja ir pieejams lauku krējums, kurā karoti var nostādināt tā, lai tā negāžas.

3. Ja saimniecībā nav sietiņa, lai izberztu biezpienu, šim nolūkam var izmantot blenderi vai gaļas maļamo mašīnu. Jo irdenāks un smalkāks būs biezpiens, jo uz mēles kūstošāka izdosies pasha.

4. Pirms masai pievienot rozīnes vai citus žāvētus augļus, ogas, tos jāizmērcē, bet pirms pievienošanas masai jānosusina ar salveti, lai tie būtu iespējami sausi.

5. Lai pashas masa nepieliptu pie trauka un vēlāk būtu viegli izņemama ārā, trauku pirms masas ieliešanas izklājiet ar mitru marli.

Jaunākie raksti