Laura, Jadviga

Lieldienu dekori

Svētki katru gadu atnāk ar jauniem noformējumiem un kompozīcijām, Lieldienas nav izņēmums. Tā vien šķiet, ka nemainīga vērtība paliek Lieldienu simbolika, kas ir saistīta ar pavasara atnākšanu, bet formas kādās mēs ietērpjam – mainās.

Lieldienas – pavasara svētki

Lieldienas ir pavasara svētki, tāpēc ir īstais brīdis, lai mājās ienestu sniegpulkstenītes, narcises vai tulpes. Tajās mīt pavasaris. Gluži tāpat kā izplaucētos bērzu zaros vai pūpolos. Tā kā pavasara tēma ir aktuālākais vadmotīvs Lieldienu dekoriem, noskaņas radīšanai var izmantot visu, kas asociējas ar pavasari – tauriņus, miniatūras bizbizmārītes, izdiedzētu zālīti. Starp citu pavasarī pie mums atkal atgriežas putni, tāpēc arī putnu tēma ir aktuāla – olas var likt vijumos, kas vizuāli atgādina putnu ligzdas, zarus dekorēt nelieliem no spalvām darinātiem putnēniem un kāpēc ne – fona mūzikas vietā der ieklausīties pavasara putnu dziesmās.

It visā, arī dekoros, joprojām aktuāls ir ekoloģiskais – salmi, zāle, koki, akmentiņi, pinumi – it viss, kas top no dabas materiāliem un glabā sevī dabas siltumu. Pat Lieldienu zaķi var veidot no ar stieplītēm atbilstošā formā sapītiem salmiem.

Lieldienu forma – apaļā


Lieldienu forma ir apaļā. Tā simbolizē dzīvību, auglību. Lieldienu simbols ir ola, tāpēc raibi krāsotas olas jau ir svētku galda dekors pats par sevi. Jāatceras, ka daudzus dekorus var gatavot saistībā ar tām, piemēram, olu turētājus (vienkāršākais – no krāsaina papīra). Moderni un labi izskatīties tukšas stikla olas, kuras var izkrāsot un kārt pie loga vai jebkurā citā vietā.

Apaļš ir arī vainags. Līdzīgi kā Adventes laikā arī Lieldienās var gatavot vainagu, izvēloties atbilstošus materiālus – izpūstas paipalu oliņas, spalvas, pavasara ziedus, zaļumus, zarus u.t.t.

Krāsaini, raibi un jautri


Pēc garās, pelēki baltās, ziemas mēs esam tik ļoti noilgojušies pēc krāsainības. Apaļo papildinot ar raibākajām krāsām, var rasties virkne jaunu ideju Lieldienu dekoriem – stikla traukā pildītas visdažādāko krāsu bumbas, virtenes, uz kurām savērti apaļi kamoliņi, dzeltana apaļa uz papīra uzzīmēta saule.

Nebaidieties eksperimentēt ar krāsām – varbūt, ka tieši Jūsu Lieldienām atbilst svaigi zilais, ceriņkrāsas, sarkanais, vai laimīgā apelsīna tonis. Arī zinātniski ir pierādīts, ka krāsas vistiešākajā veidā ietekmē mūsu noskaņojumu. Pat visspilgtākajās krāsās sveces lieliski papildinās galda klājumu. Labi izskatīsies sveces, kas ievietotas stikla traukos un saliktas uz galda lielā daudzumā.

Bet, ja mājās ir bērni, der atcerēties arī par zaķiem un cālēniem – šis ir viņu laiks!

Lieldienu dekori foto galerija

Jaunākie raksti