Laura, Jadviga

Tērpu ceļvedis kāzu viesiem

Jūs esat saņēmuši ielūgumu uz kāzām, priecīgi apvilkuši šo datumu plānotājā un apdomājuši, ko dāvināt jaunajam pārim. Taču, kādu tērpu izvēlēties, lai tas būtu atbilstošs kāzu etiķetei?

Ielūgums kā vēstnesis

Jāatceras, ka dažkārt vēlamais kāzu viesu apģērbs tiek norādīts ielūgumā. Ja kāzu ielūgumā ieraugi mistiskus vārdus – black tie, dark suit… Ko tie nozīmē?

Black tie – smokings, tauriņš, lakādas kurpes un pusgarās zīda zeķes kungam un garā vakarkleita, auduma kurpes un auduma rokassomiņa dāmai. Šajā gadījumā droši var izvēlēties arī kokteiļkleitu vai greznu kostīmu, bet kungs – tumšu uzvalku. Zelta likums: Smokingus nav pieņemts valkāt pirms pulksten 18!
Dark suit – tumšas krāsas uzvalks, melnas ādas kurpes, kaklasaite vīrietim. Papildinājumam var noderēt veste, kabatlakatiņš un aproču pogas. Dāmām šajā gadījumā atbilstoša izvēle būs jebkura garuma (līdz potītēm, pusgara, īsa – virs ceļa) kokteiļkleita vai grezns kostīms, tajā skaitā arī bikškostīms, kurpes un maza ādas somiņa.
Smart casual – vīrietis var arī vienkārši noņemt kaklasaiti, ja viņš nav paguvis mājās pārģērbties un uz pasākumu dodas uzreiz no darba birojā, kur ikdienā viņam nepieciešams biznesa uzvalks. Sievietei – tērps, kas ļauj radoši paust savu individualitāti un ir brīvs no klasikas uzliktā zīmoga.
Casual attire – lietišķi ikdienišķs stils.
Formal – uzvalks un kokteiļkleita.
Semi - formal vai Cocktail attire – daļēji formāls tērps. Līdzīgi kā formal, bet ar kreatīviem, brīvākiem risinājumiem.
Informal – neformāls apģērbs.

Dienas vai vakara kāzas

Ja ielūgumā nav norādīts vēlamais kāzu viesu apģērbs, tērps jāpiemeklē vadoties no norises vietas un laika, kad kāzas paredzētas. Dienas kāzas tiek klasicifētas līdz 17:30 vakarā. Pēc 18 tās pārtop par vakara kāzām, kad tērpiem jāpārtop tumšākos toņos un svinīgākiem.

Dienas kāzās sieviete var dot priekšroku kleitai, lietišķam (bet ne biroja) kostīmam, kā arī izvēlēties pieguļošus zīmuļveida svārkus apvienojumā ar augstpapēžu kurpēm. Papildinājumam var noderēt cepure. Dienas kāzās vīrietim būtu atbilstošs gaišs, viegla auduma uzvalks, bet ziemas kāzās var izvēlēties vilnas uzvalku. Pieņemami ir arī brīva piegriezuma bikses un krekls, taču tad jāizvēlas klasiska izskata audumi vai jākombinē ar sportiska stila žaketi.

Savukārt vakara kāzās dāmām ieteicama kokteiļkleita – ne pārāk atkailināta, bet šarmanta. Arī melna kleitiņa būs laikā, tāpat kā kostīmkleita ar žaketi vai glancēts kostīms, bet kungam vakara kāzās atbilstoša izvēle būs tumšs uzvalks. Priekšstatam noderēs tērps, kuru Tu vilktu, ja dotos uz smalku teātri vai romantiskās vakariņās!

No kā atteikties kāzu viesu apģērbā

VIŅAI:

• tērps viscaur baltā krāsā kāzu viesiem nebūtu pareizā izvēle;

tērps melnā krāsā, kā arī tērps ar fliteriem ir nevēlami dienas kāzās;

tērpi, kas ir pārāk seksīgi un atkailināti, kā arī tērpi neatbilstoši svinīgiem pasākumiem, piemēram ar caurumiem;

• baznīcā vēlams nevilkt tērpu ar atkailinātiem pleciem;

labāk atteikties no garajiem cimdiem, ja tos nekomplektē ar vakartērpu.

VIŅAM:

melnas krāsas kreklu kombinēt ar vai bez kaklasaites pieļaujams, ja ielūgumā rakstīts Semi-formal (daļēji formāls);

• vakara kāzās nav ieteicams vilkt gaišas krāsas uzvalku;

dienas kāzās nav ieteicams vilkt smokingu, pat, ja ielūgumā norādīts: Black tie (tumšs uzvalks vai smokings);

ja ielūgumā nekas nav minēts, nereti labākais risinājums būs tumšs uzvalks un kaklasaite.

Jaunākie raksti